'Wethouders: investeer in de toekomst van uw jeugd!’

'Wethouders: investeer in de toekomst van uw jeugd!’

“Wethouders: investeer in de toekomst van uw jeugd!” Die oproep doen verschillende brancheorganisaties in de nieuwe uitgave van het (gedrukte) magazine Klankwijzer. “Gemeentebestuurders, de toekomst van de jeugd ligt in uw handen”, luidt hun noodkreet aan het adres van gemeenteraadsleden en wethouders cultuur.

Klankwijzer Magazine nr. 4 is deze week verschenen. De fysieke uitgave van Klankwijzer bevat weer tal van interessante artikelen voor muzikanten, dirigenten en bestuurders.

Klankwijzer nr. 4 opent met een portret van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest als cultuurdrager van de fanfaremuziek. “Dirigeren van dit orkest voelt voor mij nog steeds als een droom die werkelijkheid is geworden”, zegt dirigent Danny Oosterman.

Het streven naar een inclusieve samenleving krijgt ook in de amateurmuzieksector steeds meer gestalte. Juliana Korpsen Middelburg en Advendo Korpsen Sneek bieden onder de naam Slag & Vlag mensen met een verstandelijke beperking kansen om samen muziek te maken. Wat zijn hun ervaringen?

Het kabinet heeft diverse steunpakketten beschikbaar gesteld om het lokale culturele verenigingsleven op de been te houden. Maar hoe wordt dat geld binnen je gemeente ingezet? Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) adviseert verenigingen de krachten te bundelen om de lokale politiek te mobiliseren.

De KNMO wil met de jaarlijkse toekenning van de KNMO Award innovatie en creativiteit in de amateurmuzieksector stimuleren door vernieuwende initiatieven te belonen. Tijdens de digitale Algemene Ledenvergadering van de KNMO op 31 oktober werden de prijswinnaars van 2020 gehuldigd. De jury haalt in haar beoordeling niet alleen de positieve aspecten aan. Om de artistieke kwaliteit van projecten in de amateursector naar een hoger plan te tillen, worden ook tips ter verbetering aangedragen.

‘Maak effe een kopietje!’ of ‘Oh, dat stuk sturen we wel even door naar onze bevriende vereniging’! Hoe vaak gaat het niet zo? Het lijkt onschuldig. Maar wat zijn de gevolgen als iedereen dit zou doen? Dat het uitwisselen van bladmuziek niet zomaar mag, weet iedereen best wel. Laten we zuinig zijn op de aorta van de blaasmuziek.

Binnen de KNMO staat diversiteit hoog op de agenda. Al vaker is opgemerkt dat binnen de amateurmuziekwereld het aantal vrouwen op bestuursposten in geen enkele verhouding staat tot het aantal vrouwelijke muzikanten. Uitgerekend twee harmonieën met een lange en rijke traditie geven het goede voorbeeld. Aan het hoofd van de bestuurstafels bij harmonie St. Michaël van Thorn en de Koninklijke Harmonie van Thorn zitten sinds kort vrouwen. Irene Levels-Halkes (de Geiten) en Franca Eurlings-Tonnaer (de Bokken) laten de geschiedenis van het witte stadje herleven.

In de vaste rubrieken vertelt hoornist Camiel Lemmens over zijn muzikale ambities en laat dirigent Thom Zigterman zijn licht schijnen over de hedendaagse blaasmuziek. Verder een portret van het muzikale gezin Van Braam en een profiel van de slagwerkgroep van Fanfare Elspeet.

Deze en nog veel meer onderwerpen vind je in KNMO Klankwijzer Magazine 2020-4 dat deze week bij alle KNMO-verenigingen op de deurmat valt. Vraag ernaar bij je secretaris, contactpersoon of pr-functionaris.

Of neem een persoonlijk abonnement. De kosten zijn 17,44 euro per jaar (4 uitgaven). Opgave via redactie@klankwijzer.nl.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 15 DEC 2020 - 20:49