Wie leidt onze orkesten op WMC 2026 en 2030? 

Wie leidt onze orkesten op WMC 2026 en 2030? 

Wie leidt onze orkesten op WMC 2026 en 2030? Met die slogan start de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BvOI) in september bij voldoende belangstelling basisopleidingen voor dirigent/instructeur Show- Mars- en Percussie en dirigent HaFaBra.

Het WMC 2022 is voorbij. Kerkrade en omgeving stonden een aantal weken bol van concerten, workshops en wedstrijden voor harmonie, fanfare, brassbands, percussie en dirigenten met in de laatste twee weekenden de show- en mars-wedstrijden in het Parkstad Limburg Stadion. Fijn dat het weer kon, zeker na de coronajaren. We hebben kunnen genieten van orkesten en bands die hun beste prestatie probeerden neer te zetten, interessante optredens, mooie nieuwe composities, ook veel gezellige en inspirerende momenten. De winnaars van de diverse prijzen en vaandels, proficiat ! Er zal nog lang over worden nagepraat.

Maar hoe nu verder? Ongetwijfeld even vakantie, maar dan een naseizoen met de nodige concerten, misschien weer een concours of andere uitvoeringen. Maar verder weg? Wat zijn de plannen voor komende winter? Voor volgend jaar? Of durven we daar nog niet aan te denken door corona? En voor een volgende editie van een WMC?

Al eerder constateerde de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BvOI) een toenemend aantal vacatures in de instructie en directie van onze orkesten. Ook op dit moment staan er de nodige plekken open, bij zowel jeugdorkesten als volwassenorkesten en door alle niveaus heen: slagwerkinstructeurs, muzikaal leiders, dirigenten, docenten voor opleidingen.

Het aantal (Nederlandse) studenten aan de conservatoria, zeker voor (hafabra-)directie lijkt nog steeds af te nemen. Het is steeds lastiger om een instrumentale studie te combineren met een bijvak of tweede hoofdvak directie. Het ‘kader’ waaruit de orkesten en met name ook SMP-korpsen kunnen putten wordt steeds smaller. Ook doordat door corona dirigenten andere carrièrekeuzes maken, omdat dirigenten stoppen om diverse redenen en er weinig geschoolde mensen bijkomen.

De BvOI is samen met andere organisaties als KNMO, Musidesk, WMC en LKCA bezig met een breed onderzoek naar ‘dirigenten 21e eeuw’. Daarover zal ook later worden gerapporteerd en met diverse organisaties teruggekoppeld. Er zijn zowel zorgen over de ‘kwalitatieve’ aspecten (wat zijn de gewenste competenties?) als over de ‘kwantitatieve’ aspecten (hebben we überhaupt wel genoeg mensen, nu en op termijn?).

In september start - bij voldoende deelname - zowel de basisopleiding dirigent/instructeur Show- Mars- en Percussie als ook de basisopleiding dirigent HaFaBra. Ben je, of ken je, gevorderde muzikanten die de ambitie hebben om zich te bekwamen, meld je dan aan of voor een kennismakingsgesprek met de opleiders. Er is - naast een gedegen theoretische basis -  voldoende ruimte voor differentiatie en maatwerk via modules en workshops.

De opleiding is 3 jaar, 10 zaterdagen/jaar + huiswerk en stages, leslocatie Hilversum (SMP) of Apeldoorn (HaFaBra). Kosten circa € 1700,-/jaar. Kost het tijd? Jazeker, kennis en competenties komen niet zomaar aanwaaien. Kost het geld ? Jazeker. Maar het gaat om kostendekkende professionele opleiding en je verdient het (later) natuurlijk ook terug, mede gezien het aantal vacatures.

Ook richting verenigingen: denk na over het benodigde ‘kader’ op termijn en investeer mee in jullie talentvolle muzikanten die het in zich hebben om door te groeien naar een (professionele) staffunctie.

Meer info via educatie@bvoi.nl of 06 - 53 426 026 (Inge Joldersma, cursuscoördinator Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs).
Of: https://bvoi.nl/bvoi/opleidingen-bvoi-weer-van-start/Gepubliceerd: 09 AUG 2022 - 10:19