Wie zijn in godsnaam Johan de Meij en Jacob de Haan?

Wie zijn in godsnaam Johan de Meij en Jacob de Haan?

In De Volkskrant verscheen onlangs een zeer lezenswaardige reportage over Johan de Meij. Uit de inleiding van het artikel bleek dat De Meij bij de kunstredactie van de krant een onbeschreven blad was. Datzelfde gold voor Jacob de Haan. Naar aanleiding van dit artikel schreef Klankwijzer-redacteur Frank Vergoossen onderstaande column.   

Bubbels

Het komt niet dagelijks voor dat we mogen pronken met uitvoerige aandacht voor de blaasmuziek in een kwaliteitskrant zoals De Volkskrant. Onder de kop ‘Beethoven van de blaasmuziek’ verscheen vorige week van de hand van Merlijn Kerkhof een zeer onderhoudende reportage over Johan de Meij. Aanleiding was de première van diens vijfde symfonie Return to Middle Earth. Kerkhof bezocht de componist thuis in New York.

Intrigerend is de inleiding van het verhaal. Kerkhof merkt daarin op dat het muziekjournaille in 2017 helemaal van het pad raakte toen Buma/Stemra een persbericht de wereld instuurde met het nieuws dat de Buma Classical Award was gewonnen door een zekere Johan de Meij. De prijs voor de hedendaagse klassieke componist die de meeste Buma-inkomsten genereerde uit binnen- en buitenland was gegaan naar een toonzetter die kennelijk bij niemand op de redactievloer een belletje liet rinkelen. Het jaar daarna idem dito. Toen ging de award naar Jacob de Haan. Ook daar had kennelijk nog nooit iemand van gehoord.

“Een kwestie van bubbels”, merkt Kerkhof op. Inderdaad een kwestie van bubbels. Met die conclusie kun je twee kanten op. Velen van ons zullen het zien als een bevestiging dat kunstredacties van ‘serieuze’ media alleen oog en oor hebben voor de elitaire cultuur en hun neus ophalen voor de volkscultuur. Maar je kunt het ook omkeren. Een bewijs dat de blaasmuzieksector vooral in zijn eigen bubbel leeft en er ondanks kwalitatief hoogstaande prestaties er maar niet in slaagt om alle lagen van de samenleving hiervan te overtuigen.

Frank Vergoossen
Redactie KNMO Klankwijzer
Reageren? redactie@klankwijzer.nl

Klik HIER voor het artikel van Merlijn Kerkhof in De Volkskrant.

Klik HIER voor een artikel over de nieuwe symfonie van Johan de Meij in KNMO Klankwijzer. 

Blijf op de hoogte van het nieuws uit de amateurmuziekwereld. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis KNMO Klankwijzer Nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale KNMO Klankwijzer Nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/kwmagazine/

Gepubliceerd: 06 JUN 2019 - 19:29
Laatste update: 08 JUN 2019 - 11:24