Wilhelmina Easterein wint bij debuut bij Femuza

Wilhelmina Easterein wint bij debuut bij Femuza

Fanfare Wilhelmina uit Easterein heeft het muziekfestival van de Federatie voor Muziek- & Zangverenigingen in de gemeente Súdwest-Fryslân (Femuza) gewonnen. Het slagwerkensemble van de christelijke muziekvereniging Oranje Bolsward ontving een eervolle vermelding.

De fanfare uit Easterein, die onder leiding staat van Anne van den Berg, bracht volgens juryleden Durk Lautenbach en Rob Goorhuis een gevarieerd en qua niveau kwalitatief goed programma ten gehore. De juryleden waardeerden Wilhelmina Easterein met haar optreden omdat de kwaliteit bij alle werken erg goed was. De fanfare speelde onder andere muziek van Les Misérables. Bijzonder aan de winst van Wilhelmina Easterein is dat de vestigingsplaats van de fanfare sinds de meest recente gemeentelijke herindeling bij de gemeente Súdwest-Fryslân hoort. Het orkest deed daarom dit jaar voor het eerst mee aan het muziekfestival van Femuza. De juryleden waren zeer onder de indruk van de muzikale prestaties.

Eervolle vermelding
Bijzonder aan dit korpsenfestival was dat de juryleden naast het uitroepen van de winnaar een eervolle vermelding deden aan het A-slagwerkensemble van CMV Oranje uit Bolsward onder leiding van Roel Jan Jongsma. Ze waren enthousiast en zeer positief over het optreden van het slagwerkensemble en complimenteerden het ensemble voor hun muzikale kwaliteiten en de muziekwerken die ten gehore werden gebracht. Met de eervolle vermelding prezen de juryleden het optreden van de slagwerkers uit Bolsward. Oranje speelde onder andere muziek van de Russische componist Dmitri Sjostakovic en van de Amerikaanse muzikant Béla Fleck.

Galaconcert
Met haar optreden wint Wilhelmina Easterein een beker, een geldbedrag en deelname aan het galaconcert van Femuza in Theater Sneek op vrijdag 21 juni. Ook het A-slagwerkensemble van CMV Oranje Bolsward wint een optreden tijdens dit concert. Aan het galaconcert doen alle winnaars van de festivals van Femuza mee die gedurende het jaar georganiseerd worden voor muziekverenigingen, koren en solisten.

Veel belangstelling
Voor dit muziekfestival was de belangstelling groot: maar liefst veertien deelnemers gingen met elkaar de strijd aan, waaronder fanfares, harmonieën, een slagwerkensemble en een brassband. De invulling van het programma staat de deelnemers vrij, met als enige restrictie dat een concourswerk onderdeel uitmaakt van de te spelen werken. Meerdere deelnemers gebruikten het korpsenfestival als try-out voor concoursen die binnenkort plaatsvinden, waaronder de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen en het Gouden Spiker Festival.

Tekst: Femuza - Foto: Jeroen van der Kallen

Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis KNMO Klankwijzer Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws uit de amateurmuziekwereld.

Gepubliceerd: 24 MAA 2019 - 23:48