Wilhelmina verbindt al 125 jaar Bedum

Wilhelmina verbindt al 125 jaar Bedum

Wie door de geschiedenis van de christelijke muziekvereniging Wilhelmina uit Bedum bladert, komt al vlug tot de conclusie dat het eigenlijk een klein wonder is dat de vereniging überhaupt nog bestaat. Het ging het gezelschap in de loop van de jaren niet bepaald voor de wind. Toch zorgt Wilhelmina al 125 jaar voor verbinding in het Groningse dorp.

Tekst: Onze redactie
Foto: Aanlevering Wilhelmina

‘Aha’, dacht het bestuur, ‘nu zullen we ze pakken’. Om het repetitiebezoek min of meer af te dwingen, voerde het bestuur een boeteclausule in. Wie zonder wettige reden verstek liet gaan, moest voor straf 25 cent aftikken. Op te laat komen stond een boete van een dubbeltje. Ondanks deze strafmaatregel bleef het repetitiebezoek onder de maat. In 1907 noteerde de secretaris in zijn jaarverslag dat het verval al groter werd en dat Wilhelmina ten doodde was opgeschreven.

Voortvarend
Maar zie daar, Wilhelmina is er nog steeds. Al 125 jaar. Toen op 31 augustus 1898 tijdens de kroning van koningin Wilhelmina een muziekgezelschap uit Groningen naar Bedum was overgekomen om het feest daar op te luisteren, werd meer dan ooit de behoefte aan een eigen muziekkorps gevoeld. De start was voortvarend. Al meteen meldden zich 30 leden aan. Aan het eind van het eerste jaar werd het eerste concert gegeven, en wel in het bos in Middelstum. Omdat vervoer met de bus van de VADO te duur was en een fiets een luxe artikel was dat niet iedereen zich kon permitteren, werd de korensnik van een van de leden ingezet om het korps via het Boterdiep naar Middelstum te varen. U voelt het al aankomen: door een wat ongelukkige beweging raakte onderweg een instrument van een van de leden te water.

Vrijkaartje
Ook binnenbrandjes staken regelmatig de kop op. Bij de viering van het Oranjefeest was het de gewoonte dat echtgenotes van leden een vrijkaart kregen. Dat voorrecht gold niet voor verloofde leden. Dat schoot bij de tromslager in het verkeerde keelgat. Hij dreigde niet mee te spelen als zijn meisje geen vrijkaartje kreeg.
Inmiddels is Wilhelmina in rustiger vaarwater beland. “De harmonie is een actieve vereniging die heel duidelijk betrokken is bij Bedum en directe omgeving”, vertelt bestuurslid Diana Koster. “Het is niet zozeer een vereniging die elk jaar naar een concours toe wil, maar veel liever een concert in het dorp of de omgeving geeft. Ook organiseert Wilhelmina zelf ieder jaar diverse activiteiten. Die sociale functie wil men graag blijven vervullen. Want wat is er mooier om met muziek maken verbondenheid te tonen en daarvoor waardering te krijgen van de mensen?”

Instromen
Wilhelmina bestaat voornamelijk uit jeugdleden. Er zijn twee afdelingen: het harmonieorkest van circa 40 leden dat uitkomt in de vijfde divisie en het slagwerkensemble met 15 leden. Daarnaast is er een opleidingsorkest waar beginners na een aantal maanden al kunnen instromen en sinds kort ook nog een opstaporkest. Een van muzikale hoogtepunten is het behalen van de kampioenstitel tijdens de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen in 2017 in de vijfde divisie. De slagwerkgroep nam twee keer met succes deel aan het Wereld Muziek Concours. De vereniging beschikt met het Wilhelminahuis sinds 2006 over een eigen clubgebouw.
Bestuurslid Koster: “We hebben mede door de coronapandemie een roerige periode achter de rug. Om de draad weer op te pakken, hebben we een cursus van 10 lessen aangeboden waaraan zowel volwassenen als kinderen deelnamen. Dit was een groot succes. Hieruit is samen met beginnende muzikanten van de muziekschool een opstaporkest gevormd. Daarnaast heeft Wilhelmina nog een opleidingsorkest. Dit seizoen gaan we weer van start met muziekprojecten op school en willen we ook weer een vergelijkbare cursus aanbieden. Bovendien werken we sinds een halfjaar samen met de omliggende verenigingen voor het organiseren van activiteiten, cursussen, concerten enz. Onze ervaring is dat wanneer je met elkaar in gesprek gaat en de verbinding zoekt, je elkaar kunt versterken in het bereiken van gezamenlijke doelen.”

KMKJWF
Het 125-jarige jubileumfeest is ingezet met het uitverkochte concert Muzikale reis rond de wereld in 125 jaar. Zaterdag 9 september komt de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ op bezoek voor een concert met zangeres Jennie Lena. Oud-leden kunnen alvast zaterdag 10 februari 2024 in hun agenda blokken. Dan wordt er een reünie gehouden met aansluitend een concert.

Continuïteit
Intussen maakt Wilhelmina zich op voor de komende 125 jaar. “Dat willen we doen middels muziekprojecten, het aanbieden van opleidingen, maar zeker ook door het organiseren van leuke activiteiten voor de leden. Wanneer de individuele muzikant zich verbonden voelt met de vereniging komt dat de continuïteit ten goede. Natuurlijk blijft de muziek centraal staan. Onze wens is om te promoveren naar de vierde divisie, maar dat is geen must. Voorop staat het plezier hebben in het samen muziek maken en leuke dingen doen met elkaar. Dan komt de rest vanzelf.”


Foto: CMV Wilhelmina uit Bedum viert het 125-jarig bestaan.

 

Gepubliceerd: 16 AUG 2023 - 12:26
Laatste update: 22 AUG 2023 - 07:53