Wilskracht zorgt voor primeur op wereldfestival

Wilskracht zorgt voor primeur op wereldfestival

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het optreden van Regionaal Concertorkest Wilskracht uit Amersfoort tijdens het wereldmuziekfestival Musica Mundo in Amersfoort.

Wilskracht verzorgt tijdens Musica Mundo een bijzonder optreden. Het orkest pakt groots uit met samenwerking met een gospelkoor en het gebruik van bijzondere instrumenten zoals de saz en darbuka. "We kijken met het orkest er naar uit om al deze creatieve partijen samen te brengen", vertelt dirigent Inge Lage Venterink.

Proces
Het is voor het eerst dat een harmonieorkest zal optreden tijdens Musica Mundo. Speciaal voor het optreden gaat het orkest op zoek naar klanken en ritmes uit verschillende werelddelen. Diverse stukken zijn voor deze gelegenheid gearrangeerd door Jos Pommer en Jasper Staps. Inge: “We hebben een mooi proces doorgemaakt zowel voor als achter de muzikale schermen om dit muzikale festijn tot een hoogtepunt in 2023 te brengen.”
Van alles wordt uit de kast getrokken om hier een bijzonder spektakel van te maken. Uitdagende stukken, bijzondere samenwerkingen en een strak programma: “We gaan voor een groot muzikaal feest op het podium”, legt Inge uit. Er komen bekendere en minder bekende stukken voorbij: denk hierbij aan Libertango, Baba Yetu en Crown you with praise.

Verbinding
Musica Mundo gaat op zoek naar magische geluiden en bijzondere klanken die een verbinding tussen verschillende continenten leggen. De focus ligt op artiesten uit Afrikaanse landen. Naast Toeareggroep Kel Assouf zijn dat Vaudou Game, Fra!, Adasamma en Valerie Ékoumè. Ethiopische inspiratie is te horen in de muziek van UkanDanz en Entoto Band. Daarnaast staan bands met een gemengde bezetting uit Turkije, Cyprus en Zuid-Amerika. Een uitschieter is de band ADG7 (spreek uit: AkDanGwanChil) uit Korea, die imponeert met een theatraal en muzikaal spektakel. Voor het eerst zijn er specials: twee groepen uit Amersfoort, New Manhattan Big Band en Wilskracht, hebben hun programma voor dit festival samengesteld met werelds repertoire. Het festival start donderdag 22 juni om 22.00 uur met de vertoning van een film over het leven van Césaria Évora, de diva op blote voeten. Het optreden van Regionaal Concertorkest Wilskracht is vrijdag 23 juni om 19.45 uur op het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort. Het concert is gratis toegankelijk.

Veelzijdigheid
Regionaal Concertorkest Wilskracht is een harmonieorkest dat bestaat uit 60 enthousiaste muzikanten uit de regio Amersfoort die spelen op hoog amateurniveau. De kracht van het orkest is de muzikale veelzijdigheid. Solist tijdens het optreden op Musica Mundo is sazspeler Burak Dolutaş. De in Amsterdam geboren musicus is gespecialiseerd in Anatolische volksmuziek en heeft zijn kennis over wereldmuziek uitgebreid tijdens zijn opleiding op Codarts in Rotterdam. Burak zingt en speelt saz, de Turkse langhalsluit met de typerende eigen klank.

Gospel
Een andere bijzondere samenwerking is die met een gospelkoor onder leiding van Diane Ranselaar. Ze heeft een zestal gospelzangers en een twaalfkoppig projectkoor ingeschakeld die de muziek van Wilskracht een bijzondere dimensie geven. Het spektakel wordt compleet gemaakt met een buikdanseres van Sheila’s Buikdanscentrum en met tangodansers.

Concert op Festival Musica Mundo | Regionaal Concertorkest Wilskracht | vrijdag 23 juni, 19.45 uur | Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort | Informatie: https://musica-mundo.com/event/concertorkest-wilskracht.

Op de foto: Regionaal Concertorkest Wilskracht uit Amersfoort verzorgt een optreden op het Festival Musica Mundo.

Foto©️: Facebook Wilskracht

Gepubliceerd: 21 JUN 2023 - 12:00