WMC viert 70-jarig bestaan met jubileumconcert

WMC viert 70-jarig bestaan met jubileumconcert

Op vrijdag 19 november viert het Wereld Muziek Concours in Kerkrade zijn 70-jarig bestaan met een feestelijk concert in de Rodahal. Aan het jubileumconcert werken onder andere Harmonie St. Michaël van Thorn, Calefax Rietkwintet, slagwerker Dominique Vleeshouwers en choreograaf Jennifer Romen mee. Tijdens dit eenmalige, avondvullende programma is er plek voor nostalgie en traditie, maar ook voor bijzondere nieuwe crossovers op het snijvlak van blaasmuziek, urban culture en dans. Ook gaat tijdens deze avond een speciaal voor dit jubileum gecomponeerde hymne van Hardy Mertens in première.

Un Momento Dado
Voor de pauze speelt Europees kampioen harmonie St. Michaël van Thorn onder leiding van Ivan Meylemans onder meer werken van de Hongaars-Oostenrijkse componist György Ligeti en van de Spanjaard Cristobal Halffter. Samen met het Calefax Rietkwintet spelen ‘de Geiten van Thorn’ het stuk Un Momento Dado, een ode van componist Johan de Meij aan voetballegende Johan Cruijff.

Hymne
In dit eerste deel van het programma gaat ook de WMC Hymne van Hardy Mertens in première. Mertens schreef het stuk ter gelegenheid van het 70-jarige bestaan van het festival. De wereldberoemde componist uit Kerkrade is sinds jaar en dag verbonden aan het festival en liet zich inspireren door de rijke geschiedenis van het concours en de bekende WMC-tune van Henk Badings.

Urban Culture
Choreograaf Jennifer Romen, slagwerker Dominique Vleeshouwers en rietkwintet Calefax creëren speciaal voor het 70-jarige jubileum van het WMC een voorstelling waarin urban/contemporary dans en modern klassieke muziek samenvloeien en soms recht tegenover elkaar komen te staan. Composities van onder meer Giel Vleggaar, Steve Reich en Yann Tiersen vormen de muzikale ondergrond. “Deze speciaal voor WMC gemaakte productie laveert tussen heden en verleden, tussen traditie en vernieuwing,” zegt Björn Bus, Artistic Manager van WMC. “We willen graag een podium bieden aan nieuwe, waardevolle samenwerkingen, die een brug slaan tussen verschillende kunstvormen. We zijn er trots op dat deze makers elkaar hebben gevonden op het podium van WMC.”

Het jubileumconcert vindt plaats in de Rodahal in Kerkrade, de concerthal die in 1966 speciaal voor het Wereld Muziek Concours werd gebouwd. 

KAARTEN: Klik HIER.

Op de foto: Harmonie St. Michaël van Thorn.
Foto: Aanlevering WMC.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.klankwijzer.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 10 SEP 2021 - 13:12
Laatste update: 10 SEP 2021 - 13:49