WMC zet in op talentontwikkeling

WMC zet in op talentontwikkeling

“Talentontwikkeling op internationaal niveau wordt de komende jaren steeds belangrijker voor WMC.” Dat zegt Björn Bus, (foto) de nieuwe artistiek leider van het Wereld Muziek Concours (WMC) Kerkrade. “Ik zie dat er wereldwijd veel talent is dat zich op een professioneel podium verder wil ontwikkelen. Voor het WMC is hier een wezenlijke taak weggelegd.”

De eerste activiteit is een internationale dirigentencursus voor jonge talentvolle dirigenten van 4 tot en met 6 juli 2019. Onder leiding van de Schotse musicus Mark Heron en dirigent en docent Jan Cober biedt WMC een driedaagse cursus aan waarin cursisten de kans krijgen om hun vaardigheden en kennis aan te scherpen. Praktijkorkesten zijn de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en het blazersensemble Helicon.

De cursus biedt plek aan zes dirigenten die actief het Helicon Ensemble en de KMKJWF dirigeren. Voor (student)dirigenten bestaat de mogelijkheid om passief deel te nemen aan de cursus. Zij dirigeren niet actief, maar krijgen wel alle relevante studiematerialen en hebben exclusief toegang tot twee vakinhoudelijke lezingen. De workshops zijn tevens vrij toegankelijk voor geïnteresseerden en liefhebbers. Ter afsluiting van de studiedagen worden drie cursisten geselecteerd om de KMKJWF te dirigeren tijdens het galaconcert op 6 juli.

De uit Schotland afkomstige Mark Heron staat bekend vanwege zijn energieke concerten en zijn uitzonderlijk brede muzikale scope. Hij treedt op met gerenommeerde orkesten in het Verenigd Koninkrijk en doceert aan het prestigieuze Royal Northern College of Music in Manchester. Tevens is hij regelmatig gastdirigent bij tal van professionele orkesten in heel Europa en geeft hij wereldwijd masterclasses.

Jan Cober is hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Maastricht. Zijn grote muzikale en artistieke kwaliteiten maken hem tot een gerespecteerd internationaal musicus en dirigent. Vele jaren was hij chef-dirigent van het RBO Leipzig, de Swiss Army Band en het Europees Jeugdorkest. Meer dan honderd cd-producties vormen het bewijs van de muzikale boodschap die hij uitdraagt. Zijn kennis en ervaring maken hem tevens tot een veel gevraagd docent voor dirigeren.

De inschrijving voor actieve deelname sluit op 1 april 2019. De zes actieve deelnemers worden op basis hun aangeleverde portfolio door de beide docenten en artistiek leider Björn Bus geselecteed.

Inschrijving: HIER. Meer informatie via: HIER.

Gepubliceerd: 21 DEC 2018 - 10:27