Xavier Scheepers leidt Sint Gerardus Heksenberg

Xavier Scheepers leidt Sint Gerardus Heksenberg

Harmonie Sint Gerardus Heksenberg heeft Xavier Scheepers benoemd tot nieuwe dirigent. Hij volgt hiermee interim-dirigent Rob van der Zee op.

Dirigent Xavier Scheepers (Linne 1977) begon zijn muzikale loopbaan bij de plaatselijke koninklijke harmonie Lentekrans Linne waar zijn vader, de bekende Limburgse dirigent Frans Scheepers, dirigent van was. Naast piano ging Xavier saxofoon spelen en hij werd spoedig laureaat van bekende concoursen als het Prinses Christina Concours en Scolarta. Hij besloot na het behalen van zijn VWO-diploma klassiek saxofoon te studeren bij de beroemde Arno Bornkamp aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij cum laude zijn masterdiploma behaalde. Na zijn afstuderen speelt Xavier in binnen- en buitenland met wereldberoemde orkesten zoals de Münchner Philharmoniker en het Rotterdams Philharmonisch orkest en onder beroemde dirigenten zoals Valery Gergiev, Wayne Marshall, Kristian Jarvi en Gustavo Gimeno. Ook speelde hij soloconcerten in zalen als het Concertgebouw te Amsterdam en tal van recitals met de bekende Nederlandse pianist Ralph van Raat. Ook doceerde hij als gastdocent aan de conservatoria van Amsterdam, Tilburg, Enschede en Karlsruhe.

Xavier verloor echter nooit volledig het contact met de wereld van de harmonie- en fanfareorkesten. Er werden directielessen gevolgd bij Frans Scheepers en er volgde een studie directie (Master) bij Jan Cober aan het conservatorium te Maastricht. Tevens werden tal van masterclasses bijgewoond. Al snel werd Xavier dirigent van harmonie Sint Gertrudis Wijlre (2012-2015). In 2014 werd Xavier benoemd tot dirigent van harmonie Amicitia Vilt waarmee hij vanaf 2015 op het jaarlijkse federatieconcours Geulvallei steevast predikaat ‘zeer goed’ behaalde. In 2017 organiseerde Xavier het Memoriamconcert Frans Scheepers (voor zijn overleden vader en diens grote verdiensten voor de HaFa-wereld) in de Oranjerie Roermond. Medewerking aan dit concert verleenden de koninklijke harmonie Sainte Cécile Eijsden, koninklijke harmonie Lentekrans Linne en Harmonie de Vriendenkrans Heel.

In 2018, ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van Amicitia Vilt, waren het jubileumconcert Give us this Day in het openluchttheater te Valkenburg en Kiek ins in de Polfermolen te Valkenburg later dat jaar, absoluut memorabel. Absolute hoogtepunt tot nu toe is echter de deelname aan het Bondsconcours van de LBM 2019 in de Oranjerie te Roermond door harmonie Amicitia Vilt, waar naast promotie tevens het predicaat lof der jury gescoord werd. Naast dirigent van harmonie Sint Gerardus en harmonie Amicitia Vilt is Xavier regelmatig gastdirigent bij gerenommeerde hafa-orkesten als koninklijke Gildenbonds Harmonie Boxtel, koninklijke harmonie Lentekrans Linne en harmonie De Vriendenkrans Heel.

Tekst: Aanlevering Sint Gerardus Heksenberg – Foto: Facebook Xavier Scheepers

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 03 APR 2020 - 12:27