Yamaha Class Band actief in heel Europa

Yamaha Class Band actief in heel Europa

Al sinds meer dan 25 jaar is Yamaha met de Blazersklassen actief in heel Europa. Dit initiatief is jaren geleden begonnen in Duitsland. Inmiddels is de Blazersklas - of Europees: Yamaha Class Band (YCB) - uitgegroeid tot een project in vele landen van Europa op basis- en middelbare scholen, binnen muziekverenigingen of muziekscholen en combinaties van hiervan. YCB Senior Key Teacher Marion Zwanenberg-Neefs vertelt hoe het werkt.

(advertorial)

In 2005, toen ik werkzaam was als muziekdocent op het Rodenborchcollege in Rosmalen, wilde ik een impuls geven aan het muziekonderwijs in de hoop gemotiveerdere leerlingen te krijgen én om als docent een nieuwe uitdaging aan te gaan. Vincent de Leur stelde mij voor om iets nieuws te proberen: de Yamaha Blazersklas. Ik ben toen als eerste in Nederland begonnen in het voortgezet onderwijs. Samen met de schoolleiding hebben we gesproken over de kwaliteit van de lessen, zowel inhoudelijk als qua materiaal. Yamaha had al een concept klaarliggen dat gebruikt kon worden.

De YCB bleek een schot in de roos te zijn. En elk jaar kwamen er steeds meer blazersklassen bij. Op een gegeven moment hadden we zeven blazersklassen tegelijkertijd. Ik kon daardoor een doorgaande leerlijn ontwikkelen van de brugklas tot en met 6-vwo. De YCB is in principe opgebouwd als een symfonisch blaasorkest. De kosten van een YCB zijn afhankelijk van een aantal punten: welke instrumenten zijn er nodig en hoeveel extra instrumentale muziekdocenten zijn er nodig?

Contact
Het contact met de Yamaha-dealer is essentieel. Elke zomervakantie worden de instrumenten nagekeken en schoongemaakt. Daardoor hebben we tijdens het schooljaar bijna geen problemen. Toen ik op een gegeven moment toe was aan uitwisselingen, kon ik contact leggen via Yamaha met andere YCB’s in Europa. Bovendien kregen we van Yamaha de eerste set boeken cadeau en financiële ondersteuning bij de aanschaf van de instrumenten. Ook kon ik enkele YCB-congressen in Duitsland volgen.

Na een aantal jaren ervaring te hebben opgedaan, ben ik zelf betrokken geraakt bij de organisatie van de YCB in Europa als Senior Key Teacher. Inmiddels geef ik zelf de cursussen, coach ik docenten en geef ik workshops aan geïnteresseerden die wellicht een eigen YCB willen beginnen. De kinderen leren vanaf de eerste les in een groep te musiceren, waarbij ze elkaar moeten helpen. De sociale ontwikkeling wordt door de YCB zeer positief bevorderd.

Hoogtepunt
Een hoogtepunt: Het eerste Europese YCB Festival in 2019 in Riva del Garda, in Italië. Daarbij kwamen tien blazersklassen uit acht landen samen om het hele weekend lang muziek te maken met elkaar en concerten te geven. Ik was betrokken bij de organisatie en heb ik de gezamenlijke stukken mogen dirigeren. Het was een happening waarover de kinderen nog steeds napraten.

Ik ben ook betrokken bij de planning in Europa. We bezoeken docenten en observeren de klas en docent. We evalueren alles en wisselen ervaringen uit. Op deze manier helpen we elkaar. Zo ontwikkel ik mij ook steeds meer. Ook ontstaat er zo een Europees netwerk waarin didactiek en methodiek in elke YCB vergelijkbaar is.

Behalve het coachen van docenten op locatie organiseren we congressen waarbij alle YCB-docenten uit Europa kunnen deelnemen. We bieden verschillende workshops aan en de docenten kunnen netwerken.

Vereniging
In principe is de YCB in het voortgezet onderwijs een vervanging van de reguliere muziekles. Maar het mes snijdt aan twee kanten: als er tijdens de les mensen van de muziekschool of vereniging meehelpen dan is de drempel voor de leerlingen lager om daar eens te gaan kijken. Mensen vanuit de vereniging kunnen meehelpen tijdens de lessen en docenten van de muziekschool zijn vaak nodig om kwalitatief goede instrumentale lessen te geven.

Door mijn werk kom ik ook op verschillende basisscholen. Daar zijn muziekverenigingen actief met YCB. Ze regelen instrumenten en halen docenten uit hun eigen gelederen en vormen zo samen met de school een perfecte omgeving waar de leerling muziek kan maken. Je ziet dat de doorstroom naar de vereniging dan vanzelf gaat.

Senioren
Ook gepensioneerde mensen en/of ouders van leerlingen kunnen in een YCB muziek maken! Sommige mensen willen weer eens oppakken wat ze ooit begonnen zijn, anderen willen gewoon beginnen met het leren spelen van een instrument. De YCB voor senioren werkt net zoals voor leerlingen op school.

Ik hoop dat er in de toekomst veel meer scholen een YCB gaan aanbieden, zowel op het primair onderwijs als op het voortgezet onderwijs, zodat alle kinderen bereikt worden; immers elk kind zit op school!

Bent u geïnteresseerd geraakt in de Yamaha Class Band? Stuur dan een mail naar classband@yamaha-europe.com 

Download de brochure: klik HIER.

Gepubliceerd: 02 AUG 2022 - 07:38
Laatste update: 08 AUG 2022 - 09:18