Yamaha opdrachtgever voor nieuw brassband- en fanfarewerk van Noorse componist

Yamaha opdrachtgever voor nieuw brassband- en fanfarewerk van Noorse componist

Yamaha Europe heeft aan de Noor Fredrick Schjelderup opdracht gegeven om een openingswerk te schrijven voor fanfare en brassband. Het werk met de titel Felicious zou moeten dienen voor verschillende Yamaha-activiteiten waaronder de Yamaha Band Clinic. Op verzoek van de stichting Centrum Repertoire Ontwikkeling Nederland (CRON) heeft de componist een speciale fanfareversie gemaakt. De première staat gepland voor 28 november 2020 tijdens de Fanfare Repertoire en Netwerkdagen in Nunspeet.

Componist Jan de Haan omschrijft Felicious als een aanwinst voor het fanfarerepertoire. De première wordt uitgevoerd door Fanfareorkest Psalm 150 uit Dinxperlo onder leiding van Tijmen Botma, die de componist samen met Jan de Haan adviezen gaf over de specifieke fanfare-instrumentatie.

Botma noemt het een prachtig openingswerk dat zeker vaak gespeeld gaat worden. De compositie Felicious, die goed speelbaar is vanaf de tweede divisie, zal na de première gratis te downloaden zijn voor zowel fanfare als brassband.

Fredrick Schjelderup was zelf jarenlang slagwerker bij de bekende Eikanger Band die veel van zijn werken uitvoerde. Zijn werk Sollicitus for Brass Band and Percussion is verplicht werk in de tweede divisie tijdens de Zwitserse brassbandkampioenschappen, die normaal gesproken eveneens op 28 november worden gehouden.

Opdrachtgever Yamaha benadrukt ook het belang van nieuw repertoire: “Wij begrijpen de impact en het belang van nieuwe werken”, aldus Timo Hänf, Yamaha Music Europe. Onder de huidige omstandigheden, waar repeteren niet altijd vanzelfsprekend is, merken we de behoefte aan nieuw of ander repertoire dat de motivatie van de spelers doet versterken. Met Felicious hopen wij positieve energie en inspiratie te kunnen geven aan de orkesten.”

Foto: Ganeshfoto (Facebook)

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 14 OKT 2020 - 11:19