Zomer Fanfare Orkest voor herhaling vatbaar

Zomer Fanfare Orkest voor herhaling vatbaar

Het idee ontstond slechts drie maanden geleden. Een projectorkest organiseren, in Corona-tijd, met een zo compleet mogelijke bezetting op 1,5 meter afstand. Na het afsluitende concert op 16 augustus kijkt de organisatie terug op een succesvol en leerzaam project met een warme groep amateurmuzikanten.

Twee repetitieavonden en twee repetitieweekenden voor een concertprogramma rond 3e divisieniveau. Het was een hele uitdaging, maar dankzij de inzet van een gemotiveerde groep van 40 muzikanten is het dan toch gelukt. Dirigent en tevens organisator René Nelis blikt terug op een muzikale stroomversnelling: “Tussen het bedenken van het Zomer Fanfare Orkest en ons concert afgelopen zondag zaten welgeteld 8 weken. Het was een hele klus om alles zo abrupt te organiseren, maar mijn vrouw Tessa en ik hebben dit samen met veel plezier gedaan.”

Het stel merkte de afgelopen maanden dat veel muzikanten het samen musiceren enorm misten. Zo ontstond het idee voor een kortdurend projectorkest op een toegankelijk niveau waarbij het samenspelen in een zo compleet mogelijk orkest centraal zou staan. De absolute voorwaarde was dat het orkest in een grote, goed ventileerbare ruimte zou kunnen repeteren waar aan de corona-protocollen voldaan kon worden. Die ruimte werd uiteindelijk gevonden bij sociaal-cultureel centrum De Koe in Breda waar Koninklijke Harmonie Cecilia Princenhage normaliter repeteert.

De organisatie mocht veel inschrijvingen ontvangen van muzikanten uit Utrecht, Overijssel, Gelderland, Zuid-Holland, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Uiteindelijk werd er gekozen om een fanfareorkest samen te stellen van 40 muzikanten. Het thema van het concert werd Reis van Verbeelding. Nelis: “Na alle negativiteit in de media de laatste maanden voelden wij de behoefte om een mooi tot de verbeelding sprekend programma samen te stellen. In samenwerking met presentatrice en vertelster Ingrid Kapelle konden wij zo een bescheiden publiek van zo’n 40 mensen laten ontsnappen aan de realiteit, met onder andere muziekwerken als: Ouverture To A New Age, The Witch & The Saint, Rapunzel en Rise of the Firebird.”

Het project is zowel door de muzikanten als het publiek goed ontvangen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het Zomer Fanfare Orkest een eenmalig projectorkest zou worden. De reacties van de deelnemers op een door de organisatie gehouden enquête brengen daar echter misschien nog verandering in. Nelis: “Als je zoveel positieve reacties van de deelnemers en het publiek krijgt, ga je toch nadenken over een tweede editie. Wij gaan nu eerst bijkomen en nagenieten van deze eerste editie, maar het Zomer Fanfare Orkest is in ieder geval zeker voor herhaling vatbaar.’’

Tekst en foto: Aanlevering Zomer Fanfare Orkest

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 23 AUG 2020 - 09:59
Laatste update: 23 AUG 2020 - 10:00