ZON houdt het droog tijdens Vrienden van… Concert

ZON houdt het droog tijdens Vrienden van… Concert

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op het Vrienden van… Concert van het ZomerOrkest Nederland, aanstaande donderdag (3 augustus) in De Tiliander in Oisterwijk.

ZON is de afkorting van het ZomerOrkest Nederland. Maar als alle voorspellingen kloppen, laat die het deze week volledig afweten. De weersomstandigheden zitten het ZomerOrkest Nederland tijdens zijn jaarlijkse tournee door het land niet mee. Volgens de vooruitzichten is het deze week geen dag droog. Niet fijn als je met alleen een tentdoek boven je hoofd het publiek op marktpleinen, terrassen, in parken en winkelcentra graag wil vermaken met muziek. Wat dat betreft zal het Vrienden van… Concert donderdag in ieder geval voor een lichtpuntje zorgen. Het publiek kan het ZON dan beluisteren zonder het weer als spelbreker. Het Vrienden van… Concert vindt ieder jaar plaats in het kader van de Brabantse concertserie Verrassende Ontmoetingen. Concertlocatie is Theater De Tiliander in Oisterwijk. Van dit concert worden tevens geluidsopnames gemaakt.

Begrip
Zomerorkest Nederland heeft als doel de blaasmuziek in Nederland te promoten. De concerten van ZON worden georganiseerd in een informele setting in de open lucht. Alle aspecten van de moderne blaasmuziek komen bij de concerten van ZON aan bod, van originele werken voor symfonisch blaasorkest tot transcripties van klassieke werken. Ook pop, jazz en filmmuziek passeren de revue. ZON vindt het belangrijk om naast de doelstelling in de blaasmuziek ook maatschappelijk iets toe te voegen. ZON gaat sinds 1987 jaarlijks op tournee tijdens de zomervakantie en is uitgegroeid tot een begrip binnen de Nederlandse muziekwereld. Elk jaar wordt het orkest opnieuw samengesteld uit amateurs en conservatoriumstudenten van 16 tot en met 23 jaar, afkomstig uit heel Nederland. De muzikanten studeren in korte tijd een uitdagend programma in, onder leiding van twee jonge, enthousiaste dirigenten. Dit jaar staat het orkest onder leiding van Thom Roosen en Rodin Rosendahl.

Compositieopdracht
Ieder jaar verstrekt ZON een compositieopdracht aan een jonge, getalenteerde componist. Dit jaar schreef Martijn Rondel het stuk Scrollmania een vooruitstrevend werk voor harmonieorkest en mobiele telefoons. Het is een unieke combinatie tussen blaasmuziek en technologie. Tijdens het maakproces heeft de componist zelfs gebruik gemaakt van AI (kunstmatige intelligentie). De compositie beleeft traditioneel haar wereldpremière tijdens de tournee van ZON.

Solist
Ook gaat er elk jaar een solist mee op tournee. De solist van dit jaar is de 19-jarige Thomas Lieshout. Thomas start komend jaar met de opleiding tot docent muziek. Hij zal tijdens de tournee van ZON 2023 het prachtige Cape Horn van Otto M. Schwarz vertolken op hoorn.

Programma
Het programma van dit jaar is een smeltkroes van muzikale genres en werken, met voor elk wat wils. Van de Waltz from the Sleeping Beauty van P.I. Tschaikovsky tot het opzwepende Unchain my heart van Ray Charles in een arrangement van Jasper Staps, en van Tunnel Vision van Tjeerd Nijhof (het compositiewerk van ZON 2022) tot het bekende Chocobo Theme van Nobuo Uematsu in een arrangement van Jasper Staps. Het belooft een avond te worden vol muzikale verrassingen. Verder staan er nog talloze andere werken op het programma die het diverse karakter van het ZomerOrkest Nederland benadrukken. Zo zullen onder andere Concert Prelude van Philip Sparke, Vrouwen aan de macht van Babette van Veen in een arrangement van Johan Smeulders, Rose in Flames van Oscar Navarro, Armenian Dances part 1 van Alfred Reed, The Legend of Amaterasu van Eric Swiggers, Molesworth’s melody van Derek Bourgeois en Little Mermaid medley van Alan Menken in een arrangement van Takashi Hoshide te horen zijn. Daarnaast zal het publiek worden verrast door Feria de Julio van Fernando Bonete Distino Tango, een hommage aan Astor Piazzola, in een arrangement van Willem van Merwijk, 10.000 luchtballonnen (Samen K3 versie) in een arrangement van Thom Roosen en Dem Land Tirol die Treue van Florian Pedarnig.

Presentatie
De presentatie van het concert is in handen van Eveline Passier, die het publiek op enthousiaste wijze door de avond zal leiden. Samen met de beide dirigenten van ZON, Thom Roosen en Rodin Rosendahl, zal zij het publiek meenemen op een muzikale reis vol verrassingen.

Vrienden van… Concert | ZomerOrkest Nederland | donderdag 3 augustus, 20.00 uur | De Tiliander Oisterwijk | kaarten: klik HIER.


Op de foto: Het ZomerOrkest Nederland tijdens de voorbereidingen op de tournee 2023.

Tekst: Redactie Klankwijzer
Foto: Facebook ZON

Gepubliceerd: 01 AUG 2023 - 09:02
Laatste update: 01 AUG 2023 - 13:47