ZON straalt met twaalf concerten door het hele land

ZON straalt met twaalf concerten door het hele land

Het is hartje zomer en dus tijd voor ZON. Van vrijdag 28 juli tot en met zaterdag 5 augustus trekt het ZomerOrkest Nederland, bestaande uit jonge en getalenteerde muzikanten, door het land en geeft twaalf concerten op verschillende buitenlocaties. Van noord naar zuid en van oost naar west brengt ZON het plezier van samen muziek maken naar het publiek.

ZON heeft als doel de blaasmuziek in Nederland te promoten door concerten te organiseren in een informele setting. Onder de herkenbare gele tenten speelt het orkest een gevarieerd en uitdagend repertoire, variërend van originele werken voor symfonisch blaasorkest tot transcripties van klassieke werken. Ook pop, jazz en filmmuziek komen aan bod. Het orkest draagt casual kleding en treedt op in marktpleinen, terrassen, parken of winkelcentra. De enige uitzondering is het ‘Vrienden van…Concert’, dat plaatsvindt in een theater. Van dit concert worden geluidsopnamen gemaakt.
ZON wil ook een maatschappelijke bijdrage leveren door een speciaal concert te spelen met een sociaal doel. Dit jaar is dat een besloten concert voor patiënten en medewerkers van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

Ambitieus
ZON is opgericht in 1987 en is uitgegroeid tot een bekende naam in de Nederlandse blaasmuziekwereld. Elk jaar geeft ZON jonge muzikanten van 16 tot 23 jaar de kans om in een goed en gemotiveerd orkest te spelen. Het orkest wordt iedere keer opnieuw samengesteld uit amateurs en conservatoriumstudenten uit heel het land. Ze repeteren in korte tijd een ambitieus programma in, onder leiding van twee jonge en enthousiaste dirigenten. Dit jaar staan Thom Roosen en Rodin Rosendahl voor het orkest.

Wereldpremière
Elk jaar verstrekt ZON een compositieopdracht aan een jonge en getalenteerde componist. Dit jaar schreef Martijn Rondel Scrollmania!, een baanbrekend werk voor blaasorkest en mobiele telefoons. Muzikanten moeten tijdens de uitvoering van het stuk regelmatig gebruik maken van hun telefoon. Het is een unieke combinatie van blaasmuziek en technologie. De componist heeft zelfs AI (artificiële intelligentie) gebruikt tijdens het creatieve proces. Laat je verrassen door dit gewaagde werk dat je meeneemt in de gekte van het online scrollen. De compositie beleeft haar wereldpremière tijdens de tournee van ZON.

Solist
ZON nodigt ook elk jaar een solist uit om mee te gaan op tournee. De solist van dit jaar is Thomas Lieshout, een 19-jarige die volgend jaar begint met zijn studie muziekeducatie. Hij speelt Cape Horn van Otto M. Schwarz, voor hoorn en blaasorkest.

ZON is een vernieuwende organisatie die altijd probeert om jonge mensen enthousiast te maken voor blaasmuziek. Daarom zijn ze gestart met de ZON Academy, een eendaags evenement voor jonge muzikanten van 9 tot 16 jaar. Op 29 juli in Varsseveld volgen de deelnemers verschillende workshops van bevlogen dirigenten en docenten. Als afsluiting spelen ze met ZON2023 de muziek die ze geleerd hebben en ervaren ze het echte ZON gevoel!

Tourneeschema ZON 2023
Vrijdag 28 juli, 20.00 uur: Gemert (Binderseind).
Zaterdag 29 juli, 17.00 uur: Varsseveld (Kerkplein) ZON Academy
Zondag 30 juli, 14.00 uur: Vledder (Lesturgeonplein)
Zondag 30 juli, 20.00 uur: Koudum (Centrium Podium Hoogstraat)
Dinsdag 1 augustus, 14.00 uur: Wierden (Binnenhof)
Dinsdag 1 augustus, 20.00 uur: Diepenheim (Raadhuisstraat 8)
Woensdag 2 augustus, 14.00 uur: Utrecht (Wilhelmina KinderZiekenhuis) Sociaal concert - besloten
Woensdag 2 augustus, 20.15 uur: Zeist (Slottuintheater)
Donderdag 3 augustus, 20.00 uur: Oisterwijk (Theater Tilliander) Vrienden van … Concert
Vrijdag 4 augustus, 14.00 uur: Steenbergen (Markt)
Vrijdag 4 augustus, 20.00 uur: Oosterhout (NB) (Markt)
Zaterdag 5 augustus, 14.00 uur: Wageningen (5 Mei Plein)

Wil je op de hoogte blijven van ZON? Volg dan hun Facebookpagina, Instagram, TikTok, Spotify en natuurlijk hun website www.zomerorkest.nl. 

Tekst: Redactie Klankwijzer
Foto: Aanlevering ZON

Gepubliceerd: 19 JUL 2023 - 10:22
Laatste update: 27 JUL 2023 - 16:12