Tentoonstelling150 jaar Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Toegevoegd op: 19 augustus 2018

Dit jaar viert de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis, de oudste musicologische vereniging ter wereld, haar 150steverjaardag. De jubileumactiviteiten starten op donderdag 23 augustus a.s. met de opening van een tentoonstelling over 150 jaar KVNM. In de tentoonstelling en de speciaal voor de gelegenheid gemaakte documentaire wordt de bijdrage van de KVNM aan het onderzoek naar het Nederlandse muzikale erfgoed in beeld en geluid gepresenteerd. De officiële opening is op 23 augustus om 17:00 uur in de Universiteitsbibliotheek Locatie Binnenstad, Drift 27 Utrecht. De tentoonstelling is tot en met 24 november vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van de Universiteitsbibliotheek.

150 jaar KVNM
In haar lange geschiedenis heeft de vereniging niet alleen het complete werk van Nederlandse componisten als Josquin Desprez en Sweelinck voor onderzoek en uitvoering beschikbaar gemaakt, maar ook talrijke monografieën gepubliceerd over het Nederlandse muziekleven. Bovendien is zij uitgever van het belangrijkste Nederlandse muziekwetenschappelijke tijdschrift, het TVNM.
De KVNM grijpt haar jubileum aan om deze belangrijke bijdragen aan de (inter)nationale muziekwetenschap onder de aandacht te brengen. Dit najaar zijn er, behalve de tentoonstelling met documentaire, ook twee symposia, verschillende concerten en projecten voor conservatoriumstudenten en amateurkoren en -ensembles. Met dit scala aan activiteiten wil de KVNM een impuls geven aan de kennis over en uitvoering van de muziek van Nederlandse componisten uit de afgelopen eeuwen. Een overzicht van alle activiteiten vindt u op onze jubileumwebsite: http://jubileum.kvnm.nl/
Opening tentoonstelling met muzikale omlijsting
De feestelijke opening van de tentoonstelling voor genodigden vindt plaats op donderdag 23 augustus 2018 om 17:00 uur in de ‘Eetzaal’ van Universiteitsbibliotheek Binnenstad. Musicoloog en samensteller Petra van Langen licht de opzet van de tentoonstelling toe. De documentaire ‘150 jaar KVNM – Een zoektocht naar schatten uit het muzikale verleden’ van Jochem van der Heide wordt vertoond en ingeleid met een kort interview met de maker. In afwisseling met de presentaties voeren conservatoriumstudenten van Codarts Rotterdam enkele liederen voor zang en piano uit het fonds van de KVNM uit van onder meer Alphons Diepenbrock en Leo Michielsen. De bijeenkomst sluit af met de bezichtiging van de tentoonstelling en een receptie.
De tentoonstelling is vrij toegankelijk tijdens de openingstijden van de Universiteitsbibliotheek Locatie Binnenstad. Na 17:00 uur en in het weekend moet men zich kunnen legitimeren. De documentaire wordt ook vertoond tijdens het Festival Oude Muziek in Tivoli Vredenburg, van 30 augustus tot en met 2 september.