Oproep in magazine Klankwijzer: ‘Je club heeft je nodig!’
Het niet bij elkaar kunnen komen om samen muziek te maken of te dansen en de gezelligheid en saamhorigheid die daarmee gepaard gaan, worden als het grootste gemis ervaren. Jos van der Sijde en Luuk Mevis zijn sinds enkele maanden voor de KNMO aan de slag om de amateurmuzieksector tijdens de coronacrisis een boost te geven. In het nieuwe magazine KNMO Klankwijzer maken de twee tijdelijke beleidsmedewerkers de tussenbalans op. “De grote angst is dat leden het zat worden en hun lidmaatschap gaan opzeggen. Onze oproep is: doe dat alsjeblieft niet. Je club heeft je nodig!”
Klankwijzer Magazine nr. 1 van 2021 is deze week verschenen. De fysieke uitgave van Klankwijzer bevat weer tal van interessante artikelen voor muzikanten, dirigenten en bestuurders.
In zijn column zegt KNMO-voorzitter Bart van Meijl dat hij tijdens het hectische coronajaar ervaren heeft welke achterstand de amateurmuzieksector in de afgelopen 10-20 jaar heeft opgelopen. “Daar waar de sportbonden met enorme budgetten een serie professionele lobbyisten aan het werk zet, heeft de KNMO de beschikking over een jaarbudget van niet meer dan 350.000 euro voor het geheel. Ter vergelijking : de Nederlandse Museumvereniging heeft circa 800.000 euro enkel aan contributies en de Koninklijke Nederlandse Schaakbond werkt met een budget van circa 1,1 miljoen per jaar.” Van Meijl realiseert zich dat het veroveren van een positie in dit krachtenveld een proces is van jarenlang investeren in relaties, zowel in de politiek als in de ambtelijke sfeer.
Over doorzetten gesproken: Marjolein de Wit heeft van kinds af aan astma. Toch schopte ze het tot professioneel fluitist. “Ik wil mensen laten zien dat je ook met astma veel kunt bereiken”, vertelt ze in Klankwijzer.
Klankwijzer nr. 1 opent met een artikel over het dreigend tekort aan dirigenten voor korpsen in de sector Show, Mars en Percussie. Roel van Raaij, voorzitter van de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BvOI), kent het probleem. “Dat speelt zelfs bij verenigingen van landelijke naam en faam”, zegt hij. Anno Appelo legt uit dat dirigeren van een showkorps ook voor hafabra georiënteerde dirigenten juist interessant en veelzijdig is. Een werkgroep van professionals uit de SMP-sector buigt zich momenteel over de opzet van een sectorbrede modulaire cursus voor SMP-dirigenten.
Het streven naar een inclusieve samenleving krijgt ook in de amateurmuzieksector steeds meer gestalte. Show- en drumfanfare Oranje IJsselmuiden en muziekvereniging Concordia Zevenhuizen bieden onder de naam Slag & Vlag mensen met een verstandelijke beperking kansen om samen muziek te maken. Wat zijn hun ervaringen?
We zien het ook aan de vele online initiatieven op sociale media: de muzikale lockdown spoort veel muzikanten aan om zich op een andere manier te verdiepen in de muziekcultuur. Om hier een bijdrage aan te leveren is het project BINGO – Blaasmuziek in Nederland in Groei en Ontwikkeling – nu gratis beschikbaar. Jan van den Eijnden (specialist cultuureducatie bij het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) introduceert in Klankwijzer het materiaal dat uit dit project voortkwam.
Trompettist Jeffrey Parmentier uit Hillegom is door de lezers van het Haarlems Dagblad gekozen tot Persoon van het Jaar 2020. De muzikant van de Hillegomse Harmonie Kapel (HHK) vrolijkt al sinds de uitbraak van het coronavirus mensen tot ver in de regio op met muziek. “Mensen staan mee te deinen achter de ramen of op de balkons. Het is toch prachtig als mensen op die manier laten blijken dat ze het waarderen.”
Het Wereld Muziek Concours 2022 als feestelijke markering van het moment waarop de wereld weer bij elkaar kan komen om samen muziek te maken. Hoe geweldig zou dat zijn! Artistiek manager Björn Bus kijkt in Klankwijzer alvast vooruit. “Meer keuzevrijheid in programmeren is een van de aspecten van ‘het nieuwe WMC’”, vertelt hij.
Vlug even een kopietje maken voor een invaller of al je partijen digitaal opslaan op je tablet. Weet je dat dat eigenlijk niet mag? De Federatie Muziek Auteurs en Uitgevers (FEMU) beheert de auteursrechten en incasseert vergoedingen voor het verveelvoudigen van bladmuziek.
In de vaste rubrieken vertelt trompettist Yvonne Galama over haar muzikale ambities en laat dirigent Paul van Lokven zijn licht schijnen over de hedendaagse slagwerkmuziek. Verder een portret van saxofonist Wim Kreijers die juist in deze coronatijd teert op veel muzikale herinneringen en een profiel van het Brabantse projectorkest Orventus.
Deze en nog veel meer onderwerpen vind je in KNMO Klankwijzer Magazine 2021-1 dat deze week bij alle KNMO-verenigingen op de deurmat is gevallen. Vraag ernaar bij je secretaris, contactpersoon of pr-functionaris.
Of neem een persoonlijk abonnement. De kosten zijn 17,44 euro per jaar (4 uitgaven). Opgave via redactie@klankwijzer.nl.
KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer
Gepubliceerd: 12 mrt 2021 - 16:50
Laatste update: 03 okt 2023 - 09:46