OrkestZUID hangt aan de lippen van Scheherazade
In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze editie zetten we de spots op het kerstconcert de voorstelling En toen, Scheherazade en toen? van OrkestZUID op zondag 17 december in de Concertzaal in Tilburg, in het kader van de concertserie Verrassende Ontmoetingen.
Tekst en foto: Redactie KNMO Klankwijzer
In de visie van Verrassende Ontmoetingen behoren de concerten in deze serie geen ‘afgesloten’ trajecten te zijn, maar authentieke presentatiemomenten. Ze vervullen de rol van uithangbord voor nieuwe ontwikkelingen. De vernieuwende visie van OrkestZUID sluit hier naadloos bij aan. In het meerjarenplan richt het orkest zijn pijlen op het onderzoeken van ervaringspotentieel van muziek om onder meer een inclusiever publiek te bereiken. Tijdens dit kerstconcert wil OrkestZUID opnieuw laten horen dat dat doel gerealiseerd kan worden door toevoeging van een verteller of historische figuur: je kunt namelijk de muziek laten lezen en de letters laten versmelten met klanken. Deze elkaar aanvullende processen versterken de muzikale beleving: het beïnvloedt hoe we de muziek interpreteren en welke herinneringen we oproepen.
Meesteres
De historische figuur tijdens het kerstconcert is Scheherazade, de Perzische vertelster van de verhalen uit Duizend-en-een-nacht. Bent u bekend met Scheherazade? Zij vertelt haar verhalen op zo’n manier dat u aan haar lippen blijft hangen. Zij is de meesteres van de cliffhanger! En dat 1001 nachten lang, dat is haar levensverzekering. Ze geneest sha Sjahriaar van zijn krankzinnigheid met haar verhalen. Hij is zo gekwetst door het verraad van zijn vrouw dat hij elke dag een andere vrouw trouwt en haar de volgende morgen laat doden. Scheherazade brengt hem tot inkeer met haar fascinerende verhalen die ze 1001 nachten lang vertelt.
Vrede
Ook van de muziek om die verhalen heen, zal het publiek moeilijk kunnen loskomen. Kerstfeest, een jaarlijks feest van verbinding, vol van hunkering naar liefde, geluk, licht en vrede. Juist in deze onrustige periode met conflicten in het oosten van Europa en Israël wil OrkestZUID met dit kerstconcert een signaal voor vrede uitzenden. Als Kerstmis geen verzoenende kracht bezit, welk feest dan wel? Samen genieten van dranken en spijzen op feestelijk gedekte tafels, romantische kaarsen, uitbundig versierde kerstbomen, in een intieme, bijna sprookjesachtige sfeer. Daar sluit de muziek En toen, Scheherazade en toen? perfect bij aan. Het afwisselende kerstprogramma omvat onder andere Waltz uit Masquerade van Khatchaturian, Romance voor viool en orkest (Dvorák), fragmenten uit Scheherazade Symfonische Suite (Rimsky Korsakov), Ouverture en Vilja Lied uit Die Lustige Witwe (Lehar), Koliada – Maliad Christmas greetings uit Eight Russian Folksongs (Liadow), Song to the moon uit de opera Rusalka (Dvorák), Heroic Coolie Dance uit Red Poppy Suite (Glière), Mein Herr Marquis uit de operette Die Fledermaus (Johann Strauss), Czàrdaz (Monti) en Russian Sailor’s Dance uit Red Poppy Suite (Glière).
Doel
Het bereiken van een meer inclusiever publiek is niet het enige doel in het meerjarenplan van OrkestZUID. Voor de komende projecten wil het gezelschap ook telkens met een andere dirigent gaan werken. Voor het kerstconcert is dat Frans-Aert Burghgraef, de kersverse dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso.’ De verteller is Peter Lammers. Solisten zijn Sedna Heitzman (viool) en Elisa Maayeshi (sopraan).
Kerstconcert En toen, Scheherazade en toen? door OrkestZUID | zondag 17 december, 14.00 uur | Concertzaal Tilburg | Klik HIER.
Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl.
Gepubliceerd: 08 dec 2023 - 08:03
Laatste update: 08 jan 2024 - 13:44