Sainte Cécile brengt ode aan de progrock

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het pinksterconcert Let’s Symphonic Rock van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden op pinksterzaterdag 7 juni in Theater aan het Vrijthof te Maastricht.

 

Dirigent Jan Cober neemt zijn muzikanten en het publiek mee naar zijn favoriete muziek uit zijn jonge jaren: de klassieke progressieve rock uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. De virtuositeit van de muzikanten van dit subgenre – velen hadden een klassieke conservatoriumopleiding – stond borg voor complexe muziekstukken. Tijdens het pinksterconcert klinken bewerkingen van vooraanstaande ‘progressive rockbands’ uit de jaren ‘70. Zij experimenteerden met vorm, melodie, sound, en tempo- en maatwisselingen. De composities waren vaak verhalen op zich, bedoeld om de luisteraar mee te nemen in een langere ontwikkeling, vergelijkbaar met een klassieke symfonie. Het programma na de pauze staat helemaal in het teken van deze Prog Rock.

 

ROYAL PHILHARMONIC
Rockband The Group of 25 bestaande uit Marc Rutten (gitaar), Sander Ruijters (basgitaar), Patrick Eijdems (drums), Hugo Fredrix (toetsen) en Erik Moonen (zang) neemt, net als in 2017 met Deep Purple, opnieuw plaats op het podium naast het harmonieorkest van Koninklijke Harmonie Sainte Cécile. Dit keer met muziek uit het album The Royal Philharmonic plays Prog Rock Classics. Het ambitieuze project van een van ’s werelds toonaangevende orkesten dat volledig georkestreerde meesterwerken uit de progressieve rock opneemt met hits van iconische progrockbands zoals Pink Floyd, The Moody Blues, Supertramp, Jethro Tull en Emerson en Lake & Palmer. De unieke arrangementen voor deze avond zijn beschikbaar gesteld door de arrangeurs Laurence en Richard Cottle en James Graydon van The Royal Philharmonic Orchestra in Londen en aangepast voor harmonieorkest door Stijn Waterval en Colla Jacobs. De meeste uitvoeringen staan op het album Progrock uit 2015 van The Royal Philharmonic Orchestra.

 

GENESIS SUITE
Voor de pauze brengt Sainte Cécile een ode aan de symfonische rock met een vioolconcert – het derde deel van de Genesis Suite van Tolga Kashif. Het werk Mad Man Moon is het derde deel van de Genesis Suite, die Kashif in 2009 componeerde op basis van de muziek die de symfonische rockband Genesis in de jaren ’70 en ’80 speelde. In deze symfonische bewerking – in de vorm van een vioolconcert – verweeft Kashif rijke orkestrale klankkleuren met de melancholie en poëzie van het origineel. De viool speelt een hoofdrol als lyrische verteller, waarbij violist Zoltán Schwartz soleert en met verfijnde expressie en virtuositeit de dromerige, soms weemoedige sfeer van het stuk tot leven brengt. Mad Man Moon is een verstilde reis door innerlijke landschappen, waar klassieke symfonie en rockinvloed elkaar op een unieke manier ontmoeten. Kashif maakte het album The Genesis Suite in de beroemde Abbey Road Studio met het London Symphony Orchestra.

 

OPENINGSWERK
Het concert opent met Italia van componist Alfredo Casella; een fantasie gebaseerd op Italiaanse melodieën waaronder Funiculì Funiculà. Een krachtig symfonisch openingswerk dat de Italiaanse identiteit en geest muzikaal tot leven brengt. Italia, Rapsodie voor orkest (op. 11), werd in 1909 door Alfredo Casella gecomponeerd. Hij woonde toen als 26-jarige conservatoriumstudent in Parijs en voelde heimwee naar zijn thuisland Italië. In een tijd en omgeving die door het impressionisme werden gedomineerd, probeerde Casella in een meer romantische stijl te componeren. Daarbij gebruikte hij ook Italiaanse volksmelodieën, zoals Funiculì, Funiculà. Casella dirigeerde zelf de première in 1910 in Parijs. De eerste Italiaanse uitvoering zou nog 14 jaar op zich laten wachten.

Praktisch

WIE: Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden o.l.v. dirigent Jan Cober m.m.v. The Group of 25.
WAT: Pinksterconcert Let’s Symphonic Rock.
WAAR: Theater aan het Vrijthof Maastricht.
WANNEER: Pinksterzaterdag 7 juni, 20.00 uur.
KAARTEN: Klik https://www.theateraanhetvrijthof.nl/voorstellingen/klassiek-orkestraal/pinksterconcert-koninklijke-harmonie-sainte-cecile-eijsden

Op de foto: Het pinksterconcert van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden staat in het teken van de symfonische rockmuziek uit de jaren zeventig.

 

Dit artikel is overgenomen uit Klankwijzer eMagazine. Wil je Klankwijzer eMagazine voortaan (gratis) in je mailbox ontvangen? Meld je aan via: https://bit.ly/KWeMagazine

Wil je jouw concert of activiteit ook promoten met een redactioneel artikel in het eMagazine en de overige mediakanalen van Klankwijzer? Kijk voor de mogelijkheden op https://bit.ly/KWopties.

 

Gepubliceerd: 04 jun 2025 - 08:23
Laatste update: 04 jun 2025 - 08:22