Tim Peeters: “Ik zou wel eens willen zien hoe een dag van een prof eruitziet”
De amateurmuziekwereld is een broedplaats voor muzikaal talent. Talrijke jongeren ontdekken er de liefde voor muziek en krijgen er de ruimte om hun droom van een carrière in de muziekwereld na te jagen. In deze serie portretteert Klankwijzer jonge veelbelovende muzikanten aan het begin van een loopbaan in de muziek. In deze 17e aflevering een portret van Tim Peeters, winnaar van de Finale Jonge Solisten.
SAMENSTELLING: REDACTIE KLANKWIJZER – FOTO: AANLEVERING TIM PEETERS
Maak de volgende zin af: Muziek is…
…een zeer pure manier om emoties te kunnen tonen en voor mij is het ook een uitlaatklep van het alledaagse leven. Muziek is iets dat door de hele wereld begrepen kan worden; dat is het allermooiste eraan.
Waarom ben je gevallen voor de saxofoon?
Van jongs af aan heb ik altijd het geluid en het uiterlijk van de saxofoon heel interessant en mooi gevonden. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Nu vind ik de saxofoon zo’n fijn instrument omdat het zo ongelooflijk divers kan zijn. Je kunt bijvoorbeeld technisch snelle delen spelen, heel mooie melodische passages creëren of juist heel krachtig het meer richting een koperblaasinstrument laten klinken.
Wie of wat inspireert je het meest?
Mijn inspiratie haal ik uit meerdere mensen. Zo is mijn allereerste inspiratiebron een altsaxofonist van de fanfare in Sint Joost geweest. In de loop van de tijd heb ik – mede ook door sociale media – steeds meer mensen leren kennen waar ik naar opkijk.
Spelen als solist of in een orkest/groep?
Ik heb daar niet bepaald een voorkeur in. Beide opties hebben in ieder opzicht positieve dingen waar ik van geniet. Als solist kun je heel erg de melodische kant en je eigen interpretatie van het stuk laten horen. Je hebt meer de touwtjes in eigen handen. In een orkest heb je het genot van het muziek maken met andere mensen, waarbij je vaak ook meer uitbundige stukken uitvoert, waar ik een enorme kick van krijg.
Beschrijf de kick van een solo-optreden.
Vooral het kunnen laten horen waar je allemaal aan gewerkt hebt en jezelf bewijzen. Maar uiteindelijk is het belangrijkste aspect wat jijzelf met het muziekwerk doet. Hoe je het naar de mensen wilt brengen.
Wat maakt samen muziek maken in een orkest bijzonder?
Vooral de band die gecreëerd wordt tussen de muzikanten onderling in een orkest. Ook geeft het een kick om de moeite die je samen met iedereen in een muziekwerk stopt, uiteindelijk te laten horen in een geslaagd concert.
Welke uitdagingen staan de komende tijd op je programma?
Deelname aan het Nederlands kampioenschap solisten in oktober en mijn studie in het voorbereidend jaar op het Conservatorium in Maastricht.
Naar welke muziekstijl gaat je voorkeur uit?
Het liefst speel ik klassieke muziek op de saxofoon, maar ik geniet er soms ook van om goede jazzsaxofonisten te beluisteren. Verder luister ik eigenlijk naar veel verschillende muziekstijlen. Mijn drie favoriete stijlen zijn orkestrale muziek, modern rock en soundtracks.
Wat raakt je in muziek?
Ik fantaseer altijd een beeld of verhaal bij een muziekwerk. De eigen voorstelling over wat zich in een muziekwerk afspeelt, kan mij het meest raken.
Naar welke orkestbezetting gaat je voorkeur uit?
Harmonieorkest. Ook al ben ik begonnen bij een fanfare, ik vind toch dat een harmonieorkest rijker van klankkleuren is. Aan de andere kant vind ik bepaalde stukken ook wel beter klinken in een uitvoering door een fanfareorkest.
Met wie zou je wel eens een dag willen ruilen?
Ik heb niet een bepaald iemand in mijn hoofd, maar ik zou graag met een professionele muzikant willen ruilen om te zien hoe een dag in het leven van een prof eruitziet. Daar heb ik nog niet echt een bepaald beeld van.
Wat wil je bereiken in de muziek?
Misschien is het een heel grote droom, maar ik zou heel graag willen bijdragen aan het inspireren van mensen om blaasmuziek te blijven maken, zodat het blijft leven in Nederland. Het is zo’n mooie cultuur en het zou mij best pijn doen als het zou verdwijnen.
Waar hoop je over 5 jaar te staan?
Op een podium waar ik mijn passie voor muziek kan doen als werk natuurlijk!
PASPOORT TIM PEETERS
Leeftijd:
19 jaar.
Geboorteplaats:
Sittard.
Woonplaats:
Echt.
Instrumenten:
Alt-, tenor- en baritonsaxofoon.
Verenigingen:
Fanfare Sint Judocus Sint Joost en Koninklijke Harmonie van Thorn.
Studie:
Conservatorium Maastricht.
Behaalde successen:
2022: Tweede plaats op WMC in de concertdivisie met de Koninklijke Harmonie van Thorn.
2023: Limburgs en Nederlands kampioen 2e divisie solisten.
2024: Limburgs kampioen 1e divisie solisten.
Gepubliceerd: 03 okt 2024 - 22:57
Laatste update: 04 okt 2024 - 07:54