Traditie voor muzikale fijnproevers

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor de 75e editie van het gezamenlijke concert van de beide Thorner harmonieën op donderdag 9 mei in De Oranjerie in Roermond.

TEKST EN FOTO’S: REDACTIE KLANKWIJZER

Eén keer per jaar krijgen muzikale fijnproevers de kans om zowel de Koninklijke Harmonie (de Bokken) als Harmonie St. Michaël van Thorn (de Geiten) op één avond aan het werk te zien. Al sinds 1947 vindt op Hemelvaartsdag het gezamenlijke concert van de Thorner harmonieën plaats. Alleen de coronapandemie gooide twee achtereenvolgende jaren roet in het eten. Lange tijd vormde het gezamenlijke concert de opmaat van het Cultureel Zomerevenement in Thorn. Bij kasteel De Grote Hegge verrees een enorm tentpaviljoen waar de rivaliserende orkesten, met ieders fanatieke aanhang als jury, streden om het kampioenschap van Thorn. Het verhaal gaat dat enkele dagen voor het lokale treffen steevast een telefoontje richting Maastricht Aachen Airport ging met het dringend verzoek om op de avond van Hemelvaartsdag naderende vliegtuigen op te dragen de landing net iets later in te zetten om storing van het concert door geluidshinder zoveel mogelijk te beperken. Naar het schijnt gaf de luchtverkeersleiding ieder jaar gehoor aan dat verzoek.

BLOEM
Sinds een aantal jaren is Theater de Oranjerie in Roermond het decor van de hoogstaande muzikale ontmoeting. Beide orkesten presenteren een afwisselend programma met enerverende werken uit het symfonische repertoire en boeiende composities voor harmonieorkest. Gastheer harmonie St. Michaël van Thorn, onder leiding van dirigent Ivan Meylemans, opent de avond met het symfonische gedicht Per la flor del Lliri Blau (Voor de bloem van de blauwe lelie) van Joaquín Rodrigo uit 1933. Het werk is gebaseerd op een middeleeuwse Valenciaanse legende. Drie zonen van een stervende koning gaan op zoek naar de bloem van de blauwe lelie, waarvan de magische krachten hun vader zullen redden. De jongste vindt de bloem maar wordt gedood door zijn ambitieuze broers. De Geiten spelen verder een werk van de Mexicaanse percussionist, dirigent en componist José Pablo Moncayo. In Huapango verwerkte hij drie traditionele volksmelodieën, ritmes en instrumentaties voor symfonieorkest. De Franse componist Alexandre Kosmicki heeft grote affiniteit met het repertoire voor harmonieorkest. Het esklarinetconcert Sarcasmes schreef hij in 2020. Solist is Maarten Takken, lid van harmonie St. Michaël en sinds 2023 als vaste es-klarinettist verbonden aan het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Bijzonder is de première van It comes from afar van Martijn Padding. Dit werk is tot stand gekomen via een speciaal project waarmee Harmonie St. Michaël met steun van het Fonds Podiumkunsten symfonische componisten van naam wil inspireren om voor harmonieorkest te schrijven. De componist haalde de inspiratie voor zijn compositie uit een verhaal van zijn opa over het passeren van de komeet van Halley aan de aarde in 1911. De angst die dat teweegbracht in die tijd was enorm. Mensen joegen hun fortuin in luttele dagen er doorheen omdat zij vreesden voor het einde der tijden.

STRAUSS
Daarna betreedt de Koninklijke Harmonie van Thorn het podium. Dirigent Jan Cober en zijn muzikanten willen het publiek verwennen met Audivi Media Nocte van Oliver Waespi. De Zwitserse jurist en componist heeft veel affiniteit met het blaasorkest. De inspiratie voor dit werk vond de Zwitserse jurist en componist in een 16e-eeuws motet van Thomas Tallis. De titel betekent: ‘In het midden van de nacht hoorde ik…’. Het stuk is oorspronkelijk geschreven voor brassband. De Bokken vervolgen het programma met Ein Heldenleben van Richard Strauss. Hij voltooide het symfonisch gedicht in 1898 en droeg het op aan de toen zevenentwintigjarige dirigent Willem Mengelberg en het Concertgebouworkest Amsterdam. Ein Heldenleben biedt een fascinerende inkijk in het leven van een held (Strauss zelf) en ontvouwt zich in zes delen, elk met zijn eigen muzikaal karakter en verhaal.

Praktisch
Gezamenlijk concert der beide Thorner harmonieën | donderdag 9 mei, 20.00 uur | Theater  De Oranjerie Roermond | kaarten: klik HIER.

Foto: De beide dirigenten Jan Cober (links) en Ivan Meylemans.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl.

Gepubliceerd: 01 mei 2024 - 09:23
Laatste update: 15 jul 2024 - 22:15