Trompettisten gezocht voor onderzoek naar embouchureproblematiek
Merel Woldendorp studeert Tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor haar masterscriptie doet ze onderzoek naar de relatie tussen embouchureproblematiek en de mate van mondstukdruk bij koperblazers. Ze is op zoek naar trompettisten die mee zouden willen werken aan het onderzoek.
Bijna 60 procent van de koperblazers kampt namelijk met problemen aan de embouchure (bijvoorbeeld toonkwaliteit, toonbereik, reeksen van tonen of toonovergangen). Echter, er is nog weinig bekend over de oorzaken hiervan. Uit de literatuur en uit de klinische praktijk, blijkt de druk van het mondstuk (mogelijk) een rol te spelen. Merel Woldendorp is hierdoor geboeid geraakt en doet hier verder onderzoek naar.
Voor dit onderzoek worden 40 trompettisten benaderd. Zij krijgen de opdracht om een stukje trompet te spelen (de bladmuziek met opdrachten wordt uitgereikt) terwijl er een mondstukdrukmeter wordt bevestigd tussen het mondstuk en de trompet. Met deze drukmeter kan er ‘gewoon’ trompet worden gespeeld. Wel moet er rekening worden gehouden dat de drukmeter het instrument iets langer maakt, waardoor het anders kan gaan klinken. Het is dus belangrijk om van tevoren even goed te stemmen/in te spelen met de mondstukdrukmeter bevestigd aan het instrument. Naast de mondstukdrukmeting zal er een vragenlijst worden ingevuld, met een aantal algemene vragen, vragen over klachten en vragen over de oorzaken en de manier hoe de trompettist met de klachten omgaat. Deze aanvullende vragen worden gesteld, omdat dit (bijvoorbeeld stress) mogelijke andere risicofactoren zijn, voor het ontstaan van lichamelijke klachten of embouchureproblemen.
Naar verwachting zal de mondstukdrukmeting (exclusief stemmen) ongeveer vijf tot tien minuten in beslag nemen. Hoe lang de trompettist wil stemmen/inspelen, is aan de trompettist zelf. Het invullen van de vragenlijst zal ook maximaal tien minuten in beslag nemen. Er vindt één meetmoment (waarbij de drukmeting wordt uitgevoerd en de vragenlijst wordt ingevuld) plaats.
Opgave en verdere informatie: m.i.woldendorp@student.rug.nl of tel.: 06 – 37 23 19 59.
Foto: Freepik.com
KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer
Gepubliceerd: 13 jul 2020 - 09:12
Laatste update: 26 sep 2023 - 09:01