Dutch Wind Symphony debuteert met Made in America
In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het debuutconcert van Dutch Wind Symphony op zaterdag 30 november in De Morgenster in Hilversum
TEKST: ELOISE DAVIS – FOTO: AANLEVERING DWS
Dutch Wind Symphony is een projectharmonieorkest, opgericht en geleid door Michael Engelbrecht. Het concert Made in America omvat een volledig Amerikaans programma met enkele bijzondere werken. Eloise Davis, online redacteur en podcastmaker bij AVROTROS Klassiek en trompettist in de Dutch Wind Symphony, sprak Michael over dit project.
Wat inspireerde je om dit project te starten?
Ik speelde al een tijdje met het idee, maar er was altijd iets dat me tegenhield om het echt te starten. Toen ik hoorde dat er veel muzikanten waren die behoefte hadden aan een hoogstaand harmonieorkest, besloot ik de stoute schoenen aan te trekken. Ik ben echt bijzonder blij met het orkest zoals we dat in zeer korte tijd hebben kunnen samenstellen en heb er muzikaal dan ook hoge verwachtingen van.
REPERTOIRE
De titel Made in America is uiteraard niet zomaar gekozen. Dutch Wind Symphony debuteert met een volledig Amerikaans programma. Een van de hoogtepunten is The Frozen Cathedral van John Mackey uit 2013. De compositie is geïnspireerd door de schoonheid, grootsheid en mysterie van ijs en sneeuw op de Mount McKinley, de hoogste berg van Alaska. Mackey wilde een muzikale weergave creëren van de majestueuze stilte en de overweldigende sfeer van een ijzige, kathedraalachtige omgeving. Voor de uitvoering van dit werk wordt het orkest aangevuld met onder andere een vleugel, celesta, orgel en een uitgebreide percussiesectie met allerlei effectinstrumenten om de bevroren, kristallijne sfeer te creëren. Harmonie Sint Petrus en Paulus uit Wolder-Maastricht won onder andere met dit werk het Wereld Muziek Concours in 2017.
Piece of Mind van Dana Wilson uit 1987 vertaalt de werking van het menselijke brein naar muziek. Ook dit werk wordt zelden uitgevoerd, enerzijds vanwege zijn moeilijkheidsgraad maar ook vanwege de uitgebreide bezetting. Verder speelt het orkest het energieke Blue Shades van Frank Tichelli en de Three Dance Episodes uit On the Town van Leonard Bernstein.
Wat kun je zeggen over dit programma?
Het programma is heel divers qua stijlen en sferen, toegankelijk en zeker ook erg interessant voor publiek dat normaal gesproken misschien niet zo snel een concert van een harmonieorkest zal bezoeken. Voor blaasmuziekliefhebbers is het sowieso een absolute must!
En is er een stuk binnen het repertoire dat een speciaal plekje heeft in je hart?
Wilson’s Piece of Mind vind ik erg bijzonder vanwege het brede pallet aan kleuren, stijlen, sferen en emoties die hij gebruikt, het werk zit geniaal in elkaar, een echt meesterwerk! Het grootse en meeslepende The Frozen Cathedral heb ik nog niet eerder gedirigeerd, ook hier kijk ik enorm naar uit!
Je komt over als een ambitieus persoon. Wat zijn je ambities met dit harmonieorkest?
Ik wil elk seizoen één of twee bijzondere projecten realiseren met hoogstaande programma’s voor een breed publiek in fraaie concertzalen. Ook zou ik voor een volgend project – ik denk aan TivoliVredenburg – een internationale solist willen uitnodigen. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan, maar een grote naam trekt natuurlijk veel en wellicht ook nieuw publiek.
Praktisch
Dutch Wind Symphony o.l.v. Michael Engelbrecht | zaterdag 30 november, 20.15 uur | De Morgenster, Seinstraat 2, Hilversum | Kaarten: klik HIER.
Foto: Dirigent Michael Engelbrecht hoopt met Dutch Wind Symphony aansprekende projecten realiseren.
Wil je jouw concert of activiteit ook promoten met een redactioneel artikel in het eMagazine en de overige mediakanalen van Klankwijzer? Kijk voor de mogelijkheden op https://bit.ly/KWopties.
Gepubliceerd: 28 nov 2024 - 09:34
Laatste update: 28 nov 2024 - 10:59